HOEFBESCHERMING
Tegenwoordig kunt u als eigenaar kiezen uit een heel gamma van hoefbeschermingsproducten. Elk product heeft voor en nadelen. Indien u of uw dierentarts hoefbescherming nodig acht bekijk ik graag welke vorm voor u geschikt zou zijn.
ik heb ervaring in het aanbrengen van volgende vormen:
WARM & KOUD BESLAG (VANAF 65EURO)
Tot op vandaag wordt er in de sport nog zeer vaak gekozen voor een traditioneel hoefbeslag. Hierbij worden ijzers op maat van de voet gesmeed en via hoefnagels vastgezet.
Een traditioneel hoefbeslag kan warm (het hete ijzer wordt even tegen de voet gehouden om te passen) of koud gepast worden. Het voordeel van een hoefbeslag is dat deze volledig op maat van de voet kunnen gemaakt worden en een corrigerende functie kunnen hebben.
Het nadeel is dat ze het hoefmechanisme kunnen belemmeren en dat de nagelgaten gevoelig kunnen zijn voor schimmels of infecties.
THERAPEUTISCH HOEFBESLAG (VANAF 65EURO + MATERIAAL)
In uitzonderlijke gevallen kan uw paard een probleem ontwikkelen waarbij een goede bekapping en / of hoefbescherming onvoldoende soelaas brengt.
In die situaties is een therapeutisch hoefbeslag noodzakelijk.
Een therapeutisch hoefbeslag is een vorm van hoefbescherming die als doel heeft een bepaalde problematiek weg te nemen of onder controle te houden. Er wordt gebruik gemaakt van hoefbescherming in combinatie met leer, zooltjes, silicone ... om het gewenst resultaat te verkrijgen en een bepaalde inwerking op het hoefmechanisme te bewerkstelligen.
Ik bied deze mogelijkheid aan in samenspraak met uw behandelende specialist.
Ik hoop steeds dat deze situatie tijdelijk mag zijn. Maar soms blijkt het levenslang noodzakelijk.
HOEFSCHOENEN (50EURO + AANKOOP SCHOENEN)
Hoefschoenen vormen een alternatief voor de bovenstaande permanente vorm van hoefbescherming.
Hoewel ze niet helemaal aan de vorm van de voet aangepast kunnen worden is het meestal wel mogelijk om een schoen te vinden met een goede pasvorm.
Hoefschoenen zijn makkelijk zelf aan te brengen en hebben ook de mogelijkheid tot inlegzolen. Wanneer het paardje op stal of op de weide gaat worden ze afgenomen en kan het hoefmechanisme optimaal zijn werk doen.
Voor de springsport of de eventing bestaan er schoenen waar je kalkoenen in kan draaien.
Echter hebben ze ook altijd een beetje speling waardoor ze bij het rijden van zijgangen niet aan te raden zijn.